Het moet je een keer zijn opgevallen dat sommige websites die jij bezoekt een groen slotje hebben met het woord ‘Veilig’ of ‘Beveiligd’ voor de URL. Deze websites zijn voorzien van een SSL certificaat, dit geeft aan dat de verbinding beveiligd is en over https:// in plaats van http:// gaat.
Wat is een SSL certificaat?
SSL staat voor Secure Sockets Layer, kort door de bocht is het een protocol om verstuurde informatie tussen computers en servers te versleutelen..
Een voorbeeld: Als een bezoeker van jou website een formulier invult met NAW gegevens of wanneer jij een aankoop doet bij een online webshop wordt deze informatie naar de server gestuurd van die desbetreffende website. Een SSL-certificaat versleuteld deze verbinding zodat hackers en andere ongenode gasten niet bij deze gegevens kunnen.
Hoe krijg ik een groen slotje?
Om gebruik te maken van deze versleuteling heb je een SSL-certificaat nodig.
Tegenwoordig bieden hosts vaak een SSL certificaat aan als onderdeel van je hosting pakket.
Wanneer je host geen SSL certificaat bied is het mogelijk om een SSL certificaat aan te schaffen bij een aanbieder zoals Comodo of Let’s Encrypt let er wel op dat hiervoor veel technische kennis nodig is om het toe te passen.
– Domein validatie (DV)
Het domein validatie SSL certificaat is te gebruiken op 1 domein. Dit certificaat is het meest voorkomend en is met name handig voor als je een “gewone” website hebt waar je de beveiliging wilt verbeteren voor je bezoekers. Dit certificaat wordt meestal gelijk na de aanvraag uitgegeven.
– Organisatie Validatie (OV)
Dit is een certificaat voor organisaties zoals de naam aangeeft. Om dit certificaat te krijgen worden de gegevens van de website eigenaar eerst gecontroleerd en wordt de kvk inschrijving ook bekeken. Er wordt ook telefonisch contact opgenomen als extra controle. Dit duurt ongeveer 2 tot 5 werkdagen. Een extra voordeel tegenover het DV certificaat is dat de gegevens van de organisatie zichtbaar zijn bij het OV certificaat
– Uitgebreide validatie / extended validation (EV)
Het EV certificaat is voor bedrijven bedoeld. Hier wordt net als bij de Organisatie validatie gekeken naar alle identiteit gegevens van de eigenaar en de KvK inschrijving. Ook wordt er telefonisch gecontroleerd. De kosten van dit certificaat liggen ook hoger vergeleken met de DV en OV. Met het EV certificaat wordt ook de bedrijfsnaam zichtbaar na het groene slotje.
Voordelen van een groen slotje
Wet – Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe Europese privacywetgeving ingegaan (AVG / GDPR). Deze wet verplicht alle websites persoonsgegevens te beveiligen tegen diefstal, lekken of ander vorm van misbruik. Wanneer je al iets simpels als een contactformulier hebt ben je al verplicht je website te beveiligen. Een SSL certificaat helpt hier dus bij.
Google – Google hecht veel waarde aan een veilige internetomgeving en daarom worden websites die in het bezit zijn van een SSL certificaat hoger in de zoekresultaten getoond.
Vertrouwen – Met een groen slotje geeft de browser van je bezoekers aan dat je website veilig is. Met een EV certificaat valt dit nóg meer op. Dit wekt vertrouwen bij je bezoekers en zal er voor zorgen dat ze sneller geneigd zijn een dienst af te nemen of een product te kopen.
WordPress website omzetten van http:// naar https://
Wanneer je hostingprovider SSL certificaten aanbiedt zal de installatie ervan makkelijker gaan dan wanneer je extern een SSL certificaat moet aanschaffen.
Om de verandering van je website van http:// naar https:// toe te passen moet je een aantal aanpassingen maken in de bestanden van je wordpress installatie.
Je zal in je FTP folder moeten inloggen en wat code moeten toevoegen aan een aantal bestanden met name het .htaccess en het wp-config.php bestand.
Wanneer dit gedaan is zal je problemen met eventuele ‘mixed content’ moeten oplossen. Dit zijn bestanden die na verandering nog steeds over http:// worden geladen. Vaak zijn dit afbeeldingen of bepaalde url’s in je stylesheet je zal dit handmatig moeten aanpassen. Elke pagina op je website moet hierop worden gecontroleerd.
Wanneer je geen ervaring hebt met werken aan de ‘achterkant’ van je website is het verstandig dit door iemand te laten doen.
0 reacties